В световен мащаб на пазара на труда се търсят мултифунционални специалисти

1390

Deloitte: основна тенденция на пазара на труда стават суперпрофесиите“

Търсенето на специалисти, които могат да вършат работата на трима не толкова заети в областта, както и извършването на задачи, които не са включени в длъжностните им характеристики, нараства главоломно в развитите държави. Естествено това се отразява и на заплащането на труда, като заплатата на подобни „суперспециалисти“ нараства с около и над 40 %.

В САЩ, в тази хибридна категория вече попада една четвърт от целия обем трудова заетост, като до 10 г. се предвижда да достигне 60-70 % от пазара на труда.

Имайте предвид, че работниците със суперпрофесии ще се търсят много. Останалите ще трябва да се задоволят с нископлатен рутинен труд.

Тенденцията в България отдавна е предвидена в поговорката „Човек се учи докато е жив“ и в прозорливата мисъл на Константин Иречек: „Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.“, като своеобразен бунт на бъдещото поколение суперспециалисти.