Ден след премиерата на спектакъла за незрящи в театъра, регионалната организация на Съюз на слепите в България кани русенци в своя офис

61

По повод 100-годишния юбилей на Съюза на слепите в България и Международния ден на белия бастун 15 октомври, Регионалната организация на слепите в Русе организира Ден на отворените врати. На 15 октомври 2021 година от 09.00 до 17.00 часа, членовете на съюза канят русенци да посетят офиса на ул. Плиска 78 в бл. Мадара, на партера между вх. Д и вх. Е, където ще могат да се запознаят с живота на хората с нарушено зрение и да разгледат богато разнообразие от помощно-технически средства, които използват в ежедневието си.

Белият бастун e помощно средство използвано от напълно слепи хора или такива с частично увредено зрение. Неговата употреба, като инструмент за мобилност на хора с увреждания на очите, започва едва след Първата световна война, а днес той вече е символ на независимост. В наше време съществуват няколко типа бял бастун, които могат да изпълняват комбинирани дейности в зависимост от нуждите на използващия го човек.

Денят на белия бастун започва своето отбелязване първо в САЩ през 1964 година, а през  февруари 1980 г. Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите, който е най-голямата и стара световна организация на слепите, взима решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун. Съюза на слепите в България се включва в тази инициатива още същата година, като организира поредица от прояви в цялата страна.