Продължават „зелените коридори“ за имунизация срещу COVID-19 в Русе

182

Отварят „зелен коридор“ за имунизация срещу COVID-19 в Русенско утре и през следващата седмица. По този начин се цели да се осигури възможност на всеки, който пожелае да се ваксинира срещу заболяването. Само за последните четири дни, от понеделник насам в областта са извършени над 1300 ваксинации, като 767 от тях са свързани с първа игла на някои от препаратите. Ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни утре от 09.00 ч. до 14.00 ч. в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“. През следващата седмица всеки делничен ден в Тубдиспансера също ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета тогава ще е от 08.00 ч. до 15.00 ч.

В имунизационния пункт са осигурени достатъчно количества от различни видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“. Предвидена е възможност и за ваксинация с „Модерна“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки.

По последни данни до момента в областта са извършени 44639 имунизации, като повторна доза са получили 20581 лица.