Средно по двама русенци на минута се преброяват онлайн

197

Област Русе остава в челната шестица в 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в страната. Близо седмица след старта на електронното преброяване, русенците, които са се преброили онлайн са 19 481 от 8626 домакинства. Регистрираните жилища в дигиталната платформа са пък 8056. Това стана ясно вчера от поредната среща между заместник областния управител д-р Стефка Караколева и директора на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе. Регионът заема шесто място по брой преброени лица, като преди него са София-град, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. След Русенско са областите Велико Търново, Плевен и София-област. Картината обаче се променя, ако се направи процентно съотношение между преброилите се и населението на съответната област към края на миналата година. До момента от областта са се преброили около 9.16% от населението на региона, по данни към 31 декември 2020-а. Тогава се оказва, че област Русе е на трето място по активност в настоящото преброяване. Единствено преди Русе са София-град и Варна. След Русенско се нареждат Габрово, Бургас и Пловдив. По-подробен анализ показва, че средно по двама русенци в минута избират да се преброят онлайн. Най-активни се оказват жителите на най-голямата община, а именно Русе, където вече са преброили 11.6% от населението ѝ или 17 821 човека. Най-малко като брой преброени има в община Ценово едва – 80 души, което е 1.69% от живеещите там. Това обаче не се оказва общината с най-ниска преброителна активност. Едва 1.54% от населението на Ветово са се преброили за момента, което представлява 171 човека от общо 11 106, по данни от предходното преброяване. Най-активни след община Русе в преброяването са Бяла, Иваново, Две могили, Сливо поле и Борово съответно с 4.61%, 3.59%, 2.83%, 2.39%, 2.10%.

Статистиката сочи още, че са установени 141 временно присъстващи лица в областта. Става дума за близки или роднини, дошли на гости в крайдунавския град. Отново по-активни в преброяването са жените, като техният брой е с с близо 1100 повече спрямо този на мъжете за областта.

В момента онлайн системата работи безпроблемно и тя е достъпна от всякакъв вид електронни устройства. Колкото до лицата, които са се възползвали от възможността за електронно преброяване, то най-малко те продължават да са в област Видин – едва 4112 човека, като в процентно отношение най-малко преброили се има в Кърджали – 3.07%. В столицата преброилите се са 191 640 от 80 017 домакинства. На този етап, общо в страната са се преброили 560 773 души.

„Преброяването има значение, защото показваме нашата загриженост за бъдещето на страната. Нека бъдем отговорни днес и да помислим за своето утре, защото на тази база ще се съставят политиките за следващото десетилетие.“, коментира д-р Караколева.

Припомняме, че всеки ще може да се преброи електронно до 17-и септември.