Асоциация „Еврорегион Данубиус“ отбеляза своя 20-и рожден ден

186

Кметът Пенчо Милков предложи изпълнителния директор Лили Ганчева за „Почетен гражданин на Русе“

20 години работа за подпомагане на трансграничното сътрудничество между България и Румъния отбеляза днес Асоциация „Еврорегион Данубиус“ начело с изпълнителния директор Лили Ганчева.

„Енергията на Лили променя работната среда и ни прави искрени и отворени. За да бъдем ние приятели, ти си свързващото звено“, поздрави я кметът Пенчо Милков. Той благодари за цялостния и принос в задълбочаването на българо-румънските отношения през годините и обяви, че е депозирал към Общинския съвет кандидатурата ѝ за „Почетен гражданин на Русе“.

„Еврорегион Данубиус“ е създаден на 9 май 2002 г. и в двете десетилетия от съществуването си той задълбочава в изключителна степен партньорството между България и Румъния в областта на икономическото развитие, околната среда, културата,  туризма, транспорта, образованието, пазара на труда, здравеопазването и земеделието.

Със съдействието на асоциацията са реализирани десетки проекти в Русе, Бяла, Борово, Иваново, Гюргево и много други населени места в Румъния. Сред тях са мащабните инфраструктурни проекти за подобряване на свързаността по суша и вода между Русе и Гюргево, изграждането на църквата в гр. Бяла, побратимен с гр. Градинари в Румъния, както и работата по разкриването на фериботната връзка Русе- Гюргево и Никопол – Турну Мъгуреле. Ганчева с гордост припомни и, че още през 2014 г. именно „Еврорегионът“ пръв лобира за създаването на втори мост между Русе и Гюргево. Тя посвещава живота си на поддържането на приятелските отношения,  реализирането на редица съвместни изяви и побратимяването на над 12 градове и села от българската и румънската държава.

„Никъде на друго място в България и Румъния двете страни не са толкова сближени и взаимно свързани и то на толкова високо ниво“, заяви посланикът на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску. От името на Посолството тя награди изпълнителния директор с почетна грамота за заслугите ѝ.

„Най-голямата награда за работата ми е, когато отношенията между представителите на институциите надхвърлят официалностите и прераснат в приятелски“, заяви г-жа Ганчева.

Сред гостите на събитието бяха Н. Пр. Радко Влайков- посланик на България в Румъния, председателят на Окръжен съвет – Гюргево Димитру Беану, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, бивши областни управители на Русе, председателствали Асоциацията, бившият кмет на Гюргево Николае Барбу и ръководители на обществени институции от България и Румъния.