Българите в Тараклия искат да изградят паметник на Левски

0
252

Жителите на молдовския район Тараклия, в който живеят близо 24 хиляди българи, искат съдействие за издигането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Това стана ясно от вчерашното посещение на председателя на районния съвет Иван Паслар, който разговаря с кмета на Русе Пенчо Милков.

Идеята бе приета с ентусиазъм, като Милков настоя към Община Русе да бъде изпратена подробна информация с параметрите на проекта, така че да бъде организирана информационна кампания сред заинтересованите да помогнат. Председателят на района сподели, че вече е открит каменен материал, както и български скулптор, който е готов да изработи монумента.

„Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да издигнат този паметник“, заяви Пенчо Милков. Той пое ангажимент да запознае с идеята и народните представители от Русе и общинските съветници.

Тема на разговор стана и традиционният за Тараклия фолклорен фестивал, който се случва всяка трета неделя от месец септември. В него се събират формации от цяла Молдова, като Паслар отправи  специална покана за участие към русенските певчески, танцови и театрални състави.

Русе и Тараклия имат общ герой – майор Олимпи Панов, роден в Тараклия и разстрелян край града при военния преврат през 1887 г.  Това даде повод да се обсъдят възможности за съвместно отбелязване на паметта му. Иван Паслар разговаря и с директора на едноименното русенско училище.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here