В Русе предстоят “Седмици на дигиталното изкуство и нови технологии”

138

От 3 до 20 юли в Русе ще се проведат “Седмици на дигиталното изкуство и нови технологии“. Инициативата на сдружение Startup Factory се провежда за втора година с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и партньори. Събитието включва серия от лекции и работилници за младежи с интерес към съвременните технологии и най-актуалното в дигиталната сфера. Те ще се проведат в споделеното пространство на „Startup Factory“ на ул.“Цар Калоян“ 10. Участието е безплатно.

Предвидено е и голямо парти на открито на 7 юли, което ще събере участниците в обученията, представители на IT бизнеса, както и общността на организацията.

В рамките на инициативата се организират две летни академии за тийнейджъри, както и 4 практически сесии за работа с изкуствения интелект, отворени за всеки без възрастови ограничения.

Академията „Създаване на дигитално съдържание (YouTube видеа и подкасти) за популярните платформи“ ще бъде водена от Никола Илчев – едно от добре познатите лица в сферата на електронната търговия в България.

Водещ на Академията „Да открием първата си стартъп идея“ ще бъде Емилиян Енев – предприемач в дигиталната сфера и председател на сдружение „Startup Factory“. Той ще сподели с младежите най-ценното от своя опит и ще ги изправи пред предизвикателства.

Останалите събития от „Седмици на дигиталното изкуство и технологии“ са отворени за всички, които се интересуват от изкуствения интелект и възможностите за улесняване на ежедневната им работа. Разделени са в две области, за да разкрият приложението в изкуството, както и работата с популярния ChatGPT.

В серия от 3 практически лекции на тема „Изкуственият интелект – заплаха или възможност за изкуството“ дигиталният артист Петя Бонева ще демонстрира генериране на визуални форми чрез изкуствен интелект, ще запознае участниците с  най-популярния AI продукт на арт пазара „Midjourney“, както и възможностите на продукта „Stable diffusion“. За сесиите са поканени младежи, артисти, творци и хора с интерес към изкуството, дизайна и новите технологии.

Работилницата „Първи стъпки за работа с ChatGPT“ ще  бъде ръководена от Десислав Петров  – софтуерен разработчик, активен ползвател и застъпник за използването на изкуствения интелект в ежедневието. Той ще демонстрира как ChatGPT може да преобрази професионалния и личния живот на всеки, като повиши производителността, подобри процеса на вземане на решения и опрости сложните задачи. Работилницата е предназначена за начинаещи младежи, преподаватели, хора от бизнеса, администрацията и НПО сектора.

Повече информация и линк за безплатна регистрация можете да откриете в страницата на инициативата – https://startupfactory.bg/%d0%b5vents/sedmici-na-dint/