Детският хор „Дунавски вълни“ отбеляза своя 75-годишен юбилей

115

С грандиозен концерт и много гост изпълнители русенският детски хор „Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуство отбеляза 75-годишнината от основаването си.

Зам.-кметът Енчо Енчев отправи сърдечен поздрав към хористите.

„Днес засвидетелстваме своята почит и уважение към всички родолюбиви русенци, които за тези 75 години са дали своя труд, за да могат нашите прекрасни деца да творят с отлични музикални педагози и да разнасят славата на града ни не само в България, но и далеч отвъд границите ѝ“, каза той. В знак на признателност за отдадеността, с която диригентът Весела Тодорова развива хóра през последните 30 години, Енчев ѝ връчи плакет на Община Русе.

„Нека хорът пребъде и след време заедно да можем да отпразнуваме и неговия 100-тен юбилей“, сподели развълнувано тя.

Концертът включваше изпълнения  на едни от най-любимите детски песни под съпровода на пианистката Гергана Вичева.

Част от тях хористите изпълниха  през месеците май и юни в София, Бургас и Пловдив, във връзка с участието си в инициативата „Националният хор на България“ под патронажа на президента Румен Радев.

Акцент в програмата бе “Трилогия на свободата” на Пол Хейли, изпълнена от бивши хористи на „Дунавски вълни“. Едни от най-обичаните солисти на Русенската опера – Андреана Николова, Глория Пенчева и Стилян Цветков, представиха откъси от шедьоври на музикалната класика в съпровод на пианистката Веселина Ботева. Други двама възпитаници на хора – Виктория Ангелова и Марио Николов, които днес се развиват в областта на популярната музика, отправиха поздрав към първото си музикално семейство.

В празничния концерт, воден от младата актриса Радинела Тотева и Емил Тодоров – също бивши хористи на детския хор, взе участие и Дамският камерен хор ”Дунавски вълни” към НЧ ”Ангел Кънчев” 1901 с пианист Елена Колева.

Детски хор „Дунавски вълни“ е създаден през далечната 1947 г. и повече от седем десетилетия разнася славата на българското хорово изкуство, доказвайки, че музиката е най-добрият посланик между хората. Успехите на хóра са символ на всеотдайност, творчески амбиции и стремеж към съвършенство в постигането на музикално-художествения изказ.

С успехите му завинаги са свързали имената си Борис Пинтев, Добри Балабанов, Саша Попов, Йоана Чобанова, Антоний Николов, Пламен  Георгиев и много други забележителни музиканти и педагози.