Джан Зарков е спортист за месец август на Спортното училище

110

Кметът на Русе Пенчо Милков отличи европейския шампион по вдигане на тежести до 17 г. Джан Зарков като „Спортист на месеца“. Инициативата за награждаването на изявени ученици от Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ – Русе е на директора Евгени Недев. Целта й е да се отличават не само доказани в спорта състезатели, но и тези, които са показали отлични резултати в учебния процес.

Зарков е възпитаник на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови от Тежкоатлетически спортен клуб – Русе и през юли завоюва злато на международното състезание в Молдова, за което получи парична награда от кмета. Той триумфира в категория до 49 кг и събра двубой от 187 кг (80 кг в изхвърлянето и 107 кг в изтласкването), с което изпревари с един килограм в подреждането италианеца Еторе Пилато.

„Европейската титла е отговорност, но да бъдеш „Спортист на месеца“ означава да си за пример не само в залата сред съотборниците си, но най-вече за съучениците в Спортното училище. Продължавай да ги вдъхновяваш с усърдието и постиженията си“, обърна се Милков към 16-годишния състезател.

Следващото предизвикателство за Джан е Световното първенство по вдигане на тежести в Мексико, където ще се състезава в категория до 55 кг и вече се готви активно.