Енчо Енчев уважи празника на СУ „Васил Левски“ за китайската нова година

64

Снощи в Канев център се състоя празнично посрещане на китайската нова година, организирано от СУ „Васил Левски“ и Институт „Конфуций“ – Велико Търново. Събитието бе уважено от заместник–кмета на Община Русе Енчо Енчев.

„Благодаря ви, че за поредна година давате възможност на русенци да се докоснат до светоусещането на китайската култура“, каза заместник – кметът.

Той пожела на педагогическия колектив и възпитаниците на средното училище 2023 година да бъде енергиен период, изпълнен със съдбовни промени, каквато се очертава Годината на заека според  китайския календар.

Посрещането на Годината на водния заек бе съпътствано от културна програма, включваща традиционни за източната страна песни и танци, а присъстващите можеха да слушат и симултанен превод на китайски.

Празникът бе съпроводен от работилници във фоайето на Канев център. Ученици заедно с преподавателки от Китай рисуваха на желаещите татуировки с имената им, изписани с йероглифи, показваха как се държат клечки за храна и други традиционни източни занимания.

На събитието присъстваха още представители на академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновския „Св. св. Кирил и Методий“, както и директорът на Институт „Конфуций“ доц. Искра Мандова.