Зам.-кметът Енчо Енчев и родолюбиви русенци почетоха паметта на Христо Ботев в Букурещ

184

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България – 2 юни, зам.-кметът Енчо Енчев и родолюбиви русенци посетиха Букурещ, за да отдадат почит към паметта и делото на иконата на българското революционно движение в доосвобожденска България.

В 11:00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в парка „Михай I“ в Букурещ се състоя възпоменателна церемония, на която бяха поднесени венци и цветя, а присъстващите коленичиха и с едноминутно мълчание почетоха паметта на видния поет и революционер. По традиция беше отдадена почит и пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

На церемонията присъстваха посланикът ни в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков, военният аташе на България в Румъния и Молдова Красимир Кръстев, културният аташе към посолството Борислав Бориславов, ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Румъния Ивайло Маринов, проф. Лука Велчов – председател на българската общност „Братство“ в Румъния, дипломати и представители на българската общност в Букурещ, гости от русенското читалище „Христо Ботев-1908“ и от дружество „Традиция“.

„Българският народ винаги ще е признателен на румънския за това, че даде не само подслон на едни от най-видните личности в родната ни история – Христо Ботев, Васил Левски, Любен Каравелов, Георги С. Раковски, но и възможност да работят и да организират дейностите, свързани с освобождението на България“, заяви в приветственото си слово посланик Влайков. Той благодари и на нашите сънародници в Румъния за това, че са пазители на българския дух, език и традиции, с които през годините успяват да съхранят националната ни идентичност.

Слово за делото на Христо Ботев произнесе и председателят на едноименното народно читалище Вяра Косева, която повдигна възрожденския дух на събитието, припомняйки заветите на революционера. Тя прие и поздравления за 25-годишнината от провеждането на първия пътуващ семинар „По Ботевите и възрожденски места в Румъния“.

В 13 ч. в клуба на Демократичния съюз на българите в Букурещ се състоя кръгла маса под надслов „Христо Ботев, Букурещ и Българското национално-освободително движение“. В нея участваха Живодар Душков, Стоян Стоянов, д-р Даниела Вучкова от БАН, Вяра Косева, Виолета Фратева и представители на съюза. На семинара беше представена и книгата на Стоян Стоянов – Комитски „Христо Ботев и Русе“, а читалищните дейци Живодар Душков и Георги Николов получиха поздравления за своите юбилейни 75-годишнини.