Кметът награди певицата Росица Борджиева със значка „Русе“

227

Кметът Пенчо Милков връчи златна значка на популярната естрадна певица от Русе Росица Борджиева.

 „Енергията, която носиш, и любовта към България, са изключителни. Благодаря ти, че държиш на родния град, показваш красотата и възможностите му и си негов посланик, независимо къде по света се намираш“, поздрави я кметът, връчвайки ѝ значката с герба на Община Русе.

„Няма как чувствата към града, в който си израснал, да са по-различни. Още повече, когато излезеш навън, виждаш как хората там обичат и уважават родното си. Затова постоянно разказвам за Русе – за историята, архитектурата, културата, градините, хората, музикалните традиции“, сподели певицата.

Обсъден бе и предстоящият ѝ през следващата година юбилеен спектакъл, както и възможността за написването на песен, посветена на Русе.

Постигнала популярност в българската естрада през 80-те години, Росица Борджиева прославя страната ни и с постиженията и творчеството си е повод за гордост не само за русенци.

Тя е родена в Русе на 20 април 1954 г. Учи акордеон и солфеж в музикалната школа при читалище „Ангел Кънчев“, пее и в хор „Дунавски вълни“. Завършва Икономическия техникум, но още като ученичка  започва да пее във вокално-естраден състав към Младежкия дом. На преглед на младежки състави я забелязва Вили Икономов, тогава ръководител на оркестър „Северно сияние“. Така започва музикалната кариера на Росица Борджиева. След 1989 г. тя живее в Италия. където се превръща с посланик на българския дух и изкуство.

За корените, които я връщат почти всяка година в България, Борджиева казва: „В Италия аз съм една добре посрещната гостенка, италианка никога няма да стана, първо защото където отида корени не пускам. Моите корени са дълбоко тук, аз съм човек, който като характер успява да се приспособява и разнасям гордо българското знаме с музиката навсякъде“.