Кметът Пенчо Милков присъства на откриването на обновената сграда на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе

165

С тържествена церемония и църковен водосвет днес бе открита обновената сграда на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Русе. Тя е реновирана по проект “Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“, финансиран по Програмата INTERREG V-A RO-BG чрез Европейския фонд за регионално развитие в партньорство с Окръжен съвет Гюргево.

На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, заместник-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, областният управител Борислав Българинов, директорът на РСПБЗН-Русе комисар Валентин Красналиев, гл. комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ — MBP. На церемонията бяха още и директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Мирослав Дамянов, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев и негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум.

„Искам да изразя изключителната си благодарност към хората, които реализираха този проект. С осъществяването му се демонстрира нужното високо ниво на приемственост, тъй като работих с двама директори на Областната дирекция на МВР и видях как те успяха да предадат работата по проекта. От своя страна реализирането му също създаде и братски взаимоотношения и приятелство между България и Румъния и повиши сигурността в граничната зона“. С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към присъстващите, като не пропусна да поздрави служителите на службата за пожарна безопасност и обеща пълна подкрепа от страна на Община Русе в тяхната дейност. В края на приветственото си слово кметът подари на комисар Валентин Красналиев осветена минути преди това от митрополит Наум икона на Св. Илия.

Зам.-министърът на МВР Енчо Маринов подчерта, че спасяването на човешки животи и запазването на собствеността на гражданите изисква изключително високо ниво на подготовка, а с обновената си сграда РСПБЗН-Русе ще има възможност да увеличи своята оперативност и ефективност.

От румънска страна събитието уважиха д-р Раед Арафат — ръководител на Директората за извънредни ситуации към румънското министерство на вътрешните работи, главен инспектор Раду Ковачи – ръководител на Инспектората за извънредни ситуации в Гюргево и Думитро Бейану – ръководител на окръжен съвет – Гюргево.

Д-р Арафат поздрави всички присъстващи и заяви, че трансграничните проекти са от изключително значение за добросъседските взаимоотношения между двете балкански държави. Той изрази увереност, че това сътрудничество ще продължи и занапред.

С вложените инвестиции в обновяването на сградата на Първа РСПБЗН-Русе се подобряват условията на труд на работещите в нея общо 49 служители и се осигурява по-високо ниво на оперативност и обучение на персонал, с цел по-ефикасна реакция на произшествията. Също така се подобряват значително и условията за съхранение на специализираната техника и се предоставят по-добри технически условия за поддръжката й.