Кметът Пенчо Милков проведе открита приемна в Николово

96

Продължават откритите приемни на кмета Пенчо Милков в малките населени места от общината.

Вчера той обсъди наболели въпроси с жители на Николово. Най-честите питания бяха свързани с изграждането на канализация в селото. След разговор с управителя на ВиК инж. Сава Савов стана ясно, че към момента няма възможност за кандидатстване, но с отварянето на Оперативна програма „Околна среда“ дружеството ще може да депозира проект за изграждането на канализация за селища с между 2000 и 5000 жители, каквито са Мартен и Николово.

Проблем за николовчани е и натовареният трафик по централната улица, където дневно преминават стотици тежкотоварни камиони.

„Въпреки че цялостното разрешаване на въпроса не е в компетенциите на един кмет, ще свикам съвместна среща с МВР. На нея ще очакваме органите на реда  да предложат различни варианти за ограничаването на тежкотоварния трафик“, каза Пенчо Милков.

За да улесни николовчани, Община Русе ще предложи на Общинския съвет да субсидира най-ранните и най-късните автобусни линии от Русе. Темата бе повдигната от граждани, които споделиха, че трудно намират транспорт след посещения в града за културни или спортни събития.

На общоселското събрание кметът на Николово Златан Ванев даде отчет за дейността си. Той подчерта изграждането на парапети на трите моста в селото, цялостното почистване на коритото на р. Сараджийска със съдействието на Община Русе, както и подмяната на над 100 улични лампи с енергоспестяващи.

Тази година бюджетът на кметство Николово е увеличен със 115 хил. лв. и възлиза на 600 хил. лв. През 2022 г. повече ще са средствата за озеленяване, чистота, строителство и благоустрояване, програми за временна заетост и др. От особено значение е увеличението в перото за асфалтиране, което нараства от 99 хил. на 143 хил. лв.