Кметът Пенчо Милков се срещна с българската общност в Тараклия

110

В деня на 186-годишнината от рождението на Васил Левски кметът Пенчо Милков посети центъра на българите в Молдова – гр. Тараклия.

„Вие, търсещите и намиращи родината всеки ден, които предавате обичта към родното на децата си, съжителствате с други народи, но пазите корена жив. Въплътили сте тези ценности в не едно и две поколения. Това е наградата за нашия Левски“, обърна се Пенчо Милков към присъстващите на церемонията пред паметната плоча на Апостола.

Участието на кмета в паметното събитие бе по покана на председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който отбеляза, че личността на Левски е мерило за морал и пример за подражание и винаги ще живее в сърцата на българите.

Относно инициативата за изграждането на бюст-паметник на Апостола на Свободата в Тараклия кметът Пенчо Милков заяви пред общността, че Община Русе и русенци ще продължават да подкрепят каузата, докато символът на родолюбието не бъде издигнат в молдовския град.

Официални гости на церемонията по повод 186-годишнината от рождението на Апостола бяха още временно изпълняващият служба в посолството на България в Кишинев Красимир Андреев, заместник-председателят на район Тараклия Александър Боримечков и началникът на службата за външни отношения в Районния съвет  Степан Карамалк.

Специален поздрав от русенци към българската общност в Тараклия отправи и Десислава Василева от Студио по поп и джаз пеене „Икономов“ към ОМД Русе с песента „Родина“.

Изработеният от скулптора Димитър Рашков бюст-паметник вече е в Тараклия, като предстои създаването на постамента и официалното му откриване през септември. Той ще бъде разположен на входа на изграждащия се в момента Младежки център „Васил Левски“, който делегацията посети на място. Целта е в града да се обособи ново и модерно място за срещи, учене и развитие на младите, а на входа му да се издига монументът.

С решение на Общинския съвет Община Русе дари 10 хиляди лева за каузата, а русенци дариха още близо 4 хиляди лева.

По време на престоя си кметът и официалните гости посетиха и Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Дейността му бе представена от ректора д-р Мария Паслар. Обсъдени бяха сътрудничеството с Русенския университет, както и възможността за образователни обмени и лагери между русенските и тараклийските училища.