Кметът свиква извънредно заседание на Общинския съвет за утежнения трафик между Русе и Мартен

135

Извънредно заседание на общинските съветници ще се състои този четвъртък (21 юли) по инициатива на кмета Пенчо Милков. Дневният ред включва три точки, две от които пряко засягат интезивния трафик на тежкотоварни автомобили, преминаващ през Русе, и затрудненото движение по пътя Русе – Мартен.

По първа точка ще се гласува учредяването на възмездно право на строеж за изграждане на паркинг за тежкотоварни камиони върху имот частна общинска собственост. Приемането на предложението ще даде зелена светлина за организирането на конкурс, дейностите по проектиране и строителство.

Припомняме, че след редица срещи общинското ръководство издейства отпускането на 3 млн. лв. от правителството за строеж на буферен паркинг. Тъй като сумата е недостатъчна за асфалтирането на всички 160 дка, предвидени в проекта, бяха потърсени възможности частни инвеститори да изградят и експлоатират паркинга. Проведени бяха разговори с проявилите интерес фирми, като през април в Община Русе постъпи официално инвестиционно намерение от кандидат.

Целта е съоръжението да събира над 700 тежкотоварни камиона, които вместо да престояват по пътните платна на бул. „България“, „Тутракан“ и пътя към Мартен, ще изчакват на обособените места реда си за преминаване през ГКПП Дунав мост.

Втората точка от дневния ред е приемането на позиция на Общинския съвет относно организацията на движението на тежкотоварните автомобили в посока към и от контролно-пропускателния пункт. Преди дни представителите на отговорните институции излязоха с предложение за временната организация на движението, включваща затварянето и изтеглянето на всички камиони в северното платно на пътя за Мартен и обособяването на двупосочно движение на всички останали автомобили в южното.

Жителите на Мартен се обявиха срещу това и настояха тировете да бъдат разположени по бул. „Тутракан“. Зам.-кметът Димитър Недев разясни, че подобно решение е неподходящо, защото там има спирки от градския транспорт, бензиностанции, портали и достъпът на близко разположените 12 фирми също ще бъде блокиран.

Мартенчани инициираха и общо събрание за утре (19 юли) от 18:30 ч., в което ще се включат представители на местната власт. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление събранието може да предизвика обсъждане на даден въпрос в Общинския съвет.

Предвид увеличения почти двойно трафик на камиони, предизвикан от войната в Украйна, кметът на Община Русе Пенчо Милков внася въпроса за обсъждане от местния парламент, независимо от резултата на срещата в Мартен.

На сесията на Общинския съвет ще бъдат поканени да дадат информация и компетентните държавни органи.