Концертът „Ереван-Еребуни“ събира арменски изпълнители по случай 100 години от приемането на арменските бежанци в България

296

С концерт пред Доходното здание на 24 август ще бъде отбелязана 100-годишнината от приемането на арменските бежанци в България.

Творческият екип е съставен от Хайгашод Агасян – гласа на арменците в България, Варужан Бахдасаря – утвърден изпълнител на евръгрийни и арменски песни в Русе, Серджио Авакян – млад артист и певец, Сарко Саркисян, танцова формация „Гаяне Марашлян“ от Варна, ТФ „Аревахач“ от Русе.

В концерта ще бъде представена автентичната арменска танцова култура, стари арменски песни с нов аранжимент, авторски песни на Хайгашод Агасян и Серджо Авакян , както и песни на български език, изразяващи арменската душевност.

Идеята е арменската музика да получи популярност и чрез нея да се изгради мост между поколенията.

„Ереван-Еребуни“ е любима песен на няколко поколения и е включена в програмата на концерта. Тя носи името на настоящата и старата столица на Армения – историческата родина на арменците, за които България е дом днес. 

Концертът е с вход свободен и започва в 19 часа. При неблагоприятни метеорологични условия събитието ще се проведе в Арменския дом на ул. „Дондуков Корсаков“ 38.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Русе. Събитието допринася за обогатяването на мултикултурния облик на Русе, в който различните етноси живеят в мир и разбирателство, описано и в творчеството на Елиас Канети.