Лили Ганчева ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“

197

С емоционално единодушие Общински съвет – Русе реши Лили Ганчева да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“.

Лили Ганчева е изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус”. Родена на 29.07.1954 г. в град Русе в моряшкия квартал на „Славянска“, Лили Ганчева израства като типично русенче с татко моряк – игри по улица „Крайбрежна“, спускане с шейни по стръмнините на „Димитър Благоев“, очакваща на пристанището да се завърне таткото от път.

Изпратена e в столицата като стипендиант да изучава „Дамски чанти и галантерия“, където завършва с отличие средното си образование.

Завършва полувисше образование в Библиотекарския институт, а след това „Библиотечно информационни технологии“ и „Културология“ към Философския факултет в Софийски университет.

Печели стипендия от Отворено общество и по покана на Букурещката столична библиотека „Михай Садовяну”, осъществява изследване в Библиотеката на Румънската академия на науките, Румънската национална библиотека, библиотеката на Държавен архив и други, което се „материализира” в двуезичен ретроспективен библиографски указател „Българо-румънски връзки в книги и периоди 1820 – 1878 г.” Това й дава възможност да научи румънски език.

Работи върху вестник Телеграф, издаван през годините след Освобождението, когато негов кореспондент е бил Захари Стоянов.

Полага изпит по румънски език в Института за чуждестранни студенти , където получава сертификат за използването му. Автор на пътеводителя „Букурещ – близък и непознат” (в съавторство с покойният й съпруг Румян Ганчев, негови са и фотографиите). Той й носи и членство в Асоциацията на журналистите и писателите в областта на туризма в Румъния; Усвоява и екскурзоводството. Преводач на съвременни румънски приказки за деца.  

Почетна гражданка на Гюргево – 1 ноември 2018 г.

Златна значка на Русе – 3 април 2019 г.                                                                                                       

Член на Асоциацията на писателите и журналистите в областта на туризма в Румъния от 2010 г.

По повод 150 години Румънска дипломация получава Диплом за популяризиране на румънската култура и традиции от Титус Корлъцян – министър на външните работи на Румъния.