Международният конкурс Danube Art Master предизвиква млади таланти от България и още 13 държави

146

Български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Той се организира като част от инициативите за отбелязване на Деня на Дунав – 29 юни, а тазгодишното мото на кампанията е „Пазете Дунав син“.

Инициатори на конкурса са Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR). Целта е да се мотивират децата да погледнат отблизо местната река, да разсъждават върху това какво означава околната среда за тях и да създадат оригинални произведения на изкуството, както и да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване.

Участниците могат да представят своите творения в три категории – произведение на изкуството, фотография и видео. Те са допълнително разделени на подкатегории за юноши (6 – 11 години) и тийнейджъри (12 – 18 години). По отношение на стила няма ограничения в рамките на трите категории.

Желаещите да се включат в конкурса трябва да са от държава в Дунавския басейн (Германия, Австрия, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна). Те могат да се присъединят индивидуално, като клас или група.

Състезанието се провежда на две нива – национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор – GPW-Bulgaria, е 31 октомври на и-мейл: galiabardarska@gmail.com. След като бъдат избрани на национално ниво, победителите ще се състезават на международно ниво.

През 2004 година по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав за първи път на 29 юни се организира кампанията „Ден на Дунав”. С многообразие от инициативи се показва жизненоважната роля на реката и нейните притоци. Събитията вдъхновяват хората, общностите и страните да обединят усилията си за опазването на река Дунав.