Международният турнир за мъже „UTR Tennis Pro“ стартира днес на кортовете в Парка на младежта

122

Наградният фонд на състезанието е 20 000 долара, а в него участие ще вземат 20 професионални тенис играчи

От 12 до 19 юни Общинската тенис база в Парка на младежта ще приеме Международния турнир за мъже „UTR Tennis Pro“. Това стана ясно на пресконференция, дадена от организаторите, която се проведе вчера в Кръгла зала на Община Русе.

На нея присъстваха зам.-кметът Димитър Недев, главният съдия на турнира Ева Владева, турнирният директор Деян Джумалийски, Стефан Митев – представител на клуба организатор Тенис клуб „Приста 2011“ и регионалният отговорник на Северния регион към БФТ Даниел Джумалийски.

В състезанието ще вземат участие 20 професионални тенис играчи от девет държави.  Те ще бъдат разделени на групи от по четири състезатели и ще играят всеки срещу всеки, а на базата на резултатите от груповата фаза ще се определят и двойките за директна елиминация. Най-много са представителите на България (7) и Румъния (6). Наред с тях, в турнира ще се включат и състезатели от Великобритания, Кипър, Гърция, Русия, Украйна, Казахстан и Молдова.

Сред българските участници личат имената на Димитър Лазаров и младите надежди на българския тенис Динко Динев и Янаки Милев, които бяха част от разширения състав на националния отбор за световното отборно първенство за мъже Davis Cup през месец март в мача срещу Парагвай. Русенската тенис школа също ще има свой представител в турнира в лицето на Самуил Конов.

„Като част от огромните усилия, които БФТ полага за осигуряване на пълноценен международен спортен календар на българските тенисисти, през 2021 г. бе подписан договор за сътрудничество с американската компания Universal Tennis LLC, която инвестира над 40 милиона щатски долара в провеждането на независима верига от професионални турнири за мъже и жени UTR Pro Tennis Tour. Тя е със собствена рейтингова система, която оценява не само победите и загубите, но и спечелените и загубени сетове и геймове в мачовете“, посочи Даниел Джумалийски.

В рамките на тази верига, Universal Tennis организира над 100 професионални турнира ежегодно, всеки от които е с награден фонд 20 хил. долара. „В тях участват състезатели с UTR PTT ранкинг, които заемат между 200 и 2000 място в световната ранглиста. Този иновативен проект гарантира повече мачове и осигурен награден фонд на всички участници, попаднали в основната схема на турнирите“, допълни Стефан Митев от клуба организатор Тенис клуб „Приста 2011“.

Мачовете започнаха днес в 8 ч. на тенис кортовете в Парка на младежта и при благоприятно време се очаква да приключат в неделя, 19 юни. Входът за всички желаещи да наблюдават надпреварата е свободен.