Над 100 участници от тазгодишното издание на веломаратона Дунав Ултра ще преминат през Русе

58

Заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова посрещна част от колоездачите в тазгодишното издание на 740-километровия маршрут Дунав Ултра. Тя ги приветства за смелостта да се впуснат в приключението и благодари на организатора Борис Бегъмов за инициативата, която цели популяризирането на близо 120 български села и градове по поречието на Дунав.

През вчерашния ден около 50 от колоездачите пристигаха поетапно до обособената зона край кръглия шадраван, където бяха посрещани с освежителни напитки и плодове от служителите на Туристическия информационен център към Община Русе. Днес се очаква да пристигнат още около 50 ентусиасти от 160 записали се за участие. От Русе те се отправят към Тутракан и Силистра, докато достигнат крайната си цел – черноморското крайбрежие при Дуранкулак.

Дунав Ултра 2022, определен за веломаршрут № 1 в България, включва 119 населени места – 17 града и 102 села по поречието на Дунав и Добруджа, като стартът на инициативата беше даден във Видин на 28 август. Основната идея, която увлече десетки публични и частни организации, е предвидените за посещение населени места да бъдат популяризирани като дестинации в най-слабо развития икономически район в Европейския съюз. Дунав Ултра е и носител на Голямата награда “Иновация на годината в туризма”.