Над 470 000 бюлетини за изборите в Русенско ще бъдат доставени днес

87

Днес след 15.00 часа се очаква в Русе да пристигнат малко над 470 000 бюлетини за предстоящите на 29 октомври избори за общински съветници и кметове на общини и кметства. Те ще бъдат доставени при засилени мерки за сигурност и посрещнати на място от представители на ръководството на Областната администрация и Общинските избирателни комисии /ОИК/ от региона. Веднага след разтоварването бюлетините ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе, като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона във възможно най-кратки срокове.

Изборите на 29 октомври в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя. Само хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини. На практика бюлетините, които ще бъдат доставени, подсигуряват напълно вота във всички секции. Припомняме, че според данни от предварителните списъци на ГРАО избирателите в региона са 189 178.

Към момента според информация от Централната избирателна комисия разкритите секции в областта са 326, като в 287 от тях, където избирателите са над 300, ще има възможност за машинен вот.

Всички материали ще бъдат разпределени по секциите на 28 октомври от съответните общини. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата. В Областната управа вече са доставени изборните книжа.