Обстановката след бурята в Русенско се нормализира

145

Обстановката в малкото засегнати места на територията на област Русе след поройния дъжд и градушката от тази сутрин се нормализира. Навсякъде, където беше прекъснато електрозахранването, то вече е възобновено. Такива проблеми имаше основно на територията на община Иваново. От там съобщават и за паднали дървета, като тяхното разчистване продължава и към момента, но това не е причинило затруднения в придвижването между населените места и вътре в тях. Частично е повредена покривната конструкция на кметството в село Червен. Все още на места в областта не е пуснато електрозахранването, поради това, че екипите работят. Скъсани кабели има в село Ястребово. Оплаквания от временно спиране на тока има и в селата Красен и Сандрово. До ранния следобед навсякъде електроподаването ще бъде възобновено. Областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Людмил Христов поддържат постоянен контакт с компетентните институции и координират процеса в региона по справяне със ситуацията. По-рано днес Станев посети на място някои от пострадалите райони. Силна е била бурята и в самия град Русе. Само в рамките на около два часа са постъпили близо 400 сигнала за паднали дървета, скъсани кабели, наводнени приземни етажи и избени помещения, както и щети по някои жилищни сгради. На място са екипи както на Областната дирекция по пожарна безопасност, така и на общината и подчинените ѝ структури. В село Червена вода има паднало дърво върху автомобил, а в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ има отнесени насипни маси в периметрите на ремонтните дейности по водния цикъл.

В община Две могили и по-точно в село Помен също съобщават за паднало дърво, но по-сериозни проблеми не е имало.

Благодарение на бързата реакция на служители от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са премахнати падналите дървета от жп линиите в региона и движението на пътническите и товарни влакове е напълно възстановено.

Във всички останали общини на територията на областта обстановката е спокойна и няма нанесени щети. Никъде няма проблеми с телекомуникациите и водоснабдяването.

При необходимост и нанесени сериозни щети областният управител Анатоли Станев ще съдейства за осигуряване на финансиране по Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Припомняме, че  по данни на Метеорологичната станция падналите валежи само за няколко минути в Русенско тази сутрин бяха около 25 л/кв.м., повече отколкото през целия месец май. Градушката е била с диаметър около 3 см. Поривите на вятъра са стигали 72км/ч., като те са били придружени и от силна гръмотевична дейност. Прогнозата за времето сочи, че и през следващите дни се очаква нестабилна атмосфера, като в петък и събота е възможна отново на места подобна активност.