Община Русе предостави безвъзмездно на Българска телеграфна агенция помещение за национален пресклуб

209

Община Русе предостави безвъзмездно и за срок от 10 години помещение за нуждите на националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. Това стана ясно след среща на кмета на града Пенчо Милков с генералния директор на агенцията Кирил Вълчев. На нея бе подписан договор, с който официално се потвърди единодушното решение на Общинския съвет за отдаването на помещението. То се намира на ул. „Райко Даскалов“ 2, до Съдебната палата, в емблематичната сграда на първата частна банка в България – „Гирдап“ или по-известна на русенци като „Часовника“.

„Щастлив съм, че Българска телеграфна агенция ще има свое официално представителство в Русе, което ще бъде своеобразна събирателна точка за журналисти, гражданското общество и различни организации“, заяви Пенчо Милков и подчерта, че това е една много добра стъпка в борбата с фалшивите новини.

От своя страна генералния директор на БТА Кирил Вълчев благодари за подкрепата от страна на община Русе и заяви, че с изграждането на националния пресклуб на телеграфната агенция ще се даде възможност за срещи, дебати и диалог от страна на медиите и обществото.

„Отстраняваме една голяма несправедливост – в дунавската столица на България БТА вече ще има своето заслужено място и отправям своя призив то да бъде пристан на свободното слово“, каза още генералният директор на БТА.

По думите на Вълчев предстои изграждане на подобни пресклубове във всички областни центрове на страната.

На срещата присъстваха и бивши представители и сътрудници на БТА в Русе, както и настоящият кореспондент на агенцията Мартин Пенев.