Община Русе проведе лятна младежка програма за избор на професия

141

Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Русе проведе Лятна програма за деца и юноши. От 26 юли до 12 август под наслов „Забавно е да знаеш!” се включиха 30 деца на възраст от 10 до 17 години.

         Акцентът беше поставен към запознаване на подрастващите с различните професии и  придобиване на умения за планиране на цели, които да им помогнат при избора на бъдеща професия. Организирани бяха различни професиографски екскурзии за оценка на образователното и кариерно развитие.

         Програмата стартира с кариерен тренинг, чиято цел бе повишаване мотивацията и интереса на децата към ученето, както и намаляване на риска от отпадането им от образователната система. Децата посетиха и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, където се запознаха с иновативни технологии и получиха читателски карти.

         В рамките на програмата се проведе и беседа на тема „Бъди отговорен!“ с гост-лектор инспекторът от Детска педагогическа стая към Първо РУ на ОД на МВР Десислава Иванова. Под формата на ролеви игри и дискусии участниците бяха запознати с рискове при неспазване правилата за движение, ползване на интернет пространството и превенция на асоциалното поведение. Децата имаха възможност да научат повече и за професиите на служителите в МВР.

         На познавателен круиз с корабче „Русчук“ те се запознаха с речното плаване по река Дунав. В Районната служба за пожарна и аварийна безопасност и Музея на пожарникаря им бе представена и професията на огнеборците. В Регионалния център на БНТ бе дискутирано влиянието на медията върху различни сфери от живота на човека и неговата ценностна система. Дунавската задруга на народните занаяти в Русе също отвори своите врати за децата, които се докоснаха до света на майсторите.

         В програмата бяха включени представяне на различните видове спорт и възможности за укрепване на физическата култура на децата и юношите, плажни дейности на басейн „ Локомотив“, еко поход в района на местност „Образцов чифлик“ и хижа „Минзухар“, посещение на кинопрожекция и Музея на градски бит (Къщата на Калиопа), където научиха за навлизането на европейската култура у нас.

         В спортен комплекс „Ялта“ децата посетиха заниманията на СК „Бадминтон“- Русе и „Тежкоатлетически спортен клуб“ – Русе. Най-запомняща беше срещата им с шампиона по вдигане на тежести Ангел Русев, с когото обсъдиха спортни теми и пътят, по който се става шампион.

Лятната програма завърши с двудневна образователна екскурзия, чиято цел бе запознаване с историческото наследство и културните артефакти на държавата. Участниците в програмата пътуваха до гр. Плиска, където посетиха „Двора на кирилицата“ и Националния историко-археологически резерват Плиска, с. Мадара и Мадарския конник и пренощуваха в местността Кирека, над гр. Каспичан. На следващия ден посетиха Историческия парк край с. Неофит Рилски.