Община Русе проконтролира мащабното пръскане против комари по Дунава, финансирано от държавата

88

Шест автомобила извършиха аерозолна обработка срещу комари на територията на община Русе на 18 юли. Дейностите са част от мащабното третиране с наземна и въздушна техника, което се финансира от държавата.

Тази сутрин кметът Пенчо Милков бе на Летище Русе, от където тръгнаха двата самолета, които ще пръскат над неурбанизираните територии срещу ларви. Процесът бе подпомогнат логистично и от Община Русе.

Дейността се извърши с дюзи за ултра малообемно пръскане, което не влияе на възрастните насекоми. Обработени са районите със застояли води.

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) призоваха пчеларите да вземат мерки за опазване на пчелните семейства в този период.

Директорът на Дирекция „Екология и транспорт“ проф. Любомир Владимиров пък осъществи контрол при зареждането на препарата по специализираните автомобили снощи.

Процесът започна в късните часове от кварталите на града, продължи в централната част, а след това и в по-малките населени места по поречието на река Дунав.

Планираното унищожаване на насекомите се осъществява със средства, отпуснати с решение на правителството по бюджета на Министерството на земеделието и храните, както и във връзка с настояването на Община Русе и изпращането на ежегодни писма в началото на пролетта. В резултат на тях за четвърта година държавата отпуска средства за третирането на ларвите, като тази година дейностите се извършват по-късно заради смените в кабинетите. Въпреки това специалистите потвърждават положителния ефект на ларвицидното пръскане за овладяване на всяка следваща популация.