Община Русе участва в тържествата по случай освобождението на Тутракан

37

82 години от освобождението на Тутракан отбелязаха жителите на града днес. В тържествената програма по случай празника се включи зам.-кметът на Русе Димитър Недев.

Той поздрави кмета Димитър Стефанов и положи цветя пред открития през 2020 г. Паметник на загиналите и отвлечените добруджанци край брега на Дунав. Своята почит към героите и невинните жертви изразиха  общински съветници,  ръководители на институции и обществени организации, представители на Община Чирноги, Румъния.

Проведена бе и тържествена сесия на Общинския съвет, на която с грамота и плакет бе наградена г-жа Доротея Бальовска за цялостния ѝ принос в развитието на музикалното изкуство и издигане авторитета на града.

21 септември е обявен за официален празник на Тутракан с решение на Общинския съвет от 1993 г.

На тази дата през 1940 г. в  града влизат български войски, с което официално е сложен край на румънската окупация. От 1916 до 1940 г. над 25 хиляди души от Тутраканска околия са насилствено интернирани да живеят и работят в Молдова. Някои от тях никога не се завръщат в родината. Издевателствата над българското население продължават, а селата Царев дол, Пожарево и Зафирово са били опожарени. Един от най-тежките моменти от историята на общината е избиването на 27 невинни жители на село Старо село през лятото на 1926 г. и още 29 души през май 1939 г.