Откриха изложба „Деца на войната“ на площад „Свобода“

142

Изложба „Деца на войната“ беше открита днес от 11 часа на площада пред Общината от извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук. Експозицията в Русе е посветена на Деня на Независимостта на Украйна, а на събитието присъстваха зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев, областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев, почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков и съветникът по политически въпроси в посолството на Украйна Анна Тертична.

Изложбата показва 38 произведения на млади художници от 6 до 16 години, участници в Международния фестивал на изкуствата MALYUY.UA.WAR. Произведенията са на два фона – светъл, на който са картини от 2022 година преди началото на войната, и тъмен, на който са творби, създадени по време на военните действия. Рисунките са дело на деца от различни краища на страната и показват ужасите на войната през техните очи, както и надеждата им за мирна Украйна.

Проектът се организира от Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в град Русе, Асоциацията за развитие на международните отношения ADRUM, промоционалната и продуцентска компания STUDIORAR под патронажа на Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

По-рано през деня зам.-кметът на Община Русе Златомира Стефанова проведе среща с Н. Пр. Олеся Илашчук, на която украинският посланик отбеляза значителната роля и усилия на местната администрация при оказването на подкрепа на нейните сънародници.