Отново над 1000 поставени ваксини вчера в Русенско, „зелените коридори“ остават отворени

66

Получилите втора игла срещу COVID-19 в региона са вече над 9000

Извършените имунизации в Русенско вчера отново са над 1000, това показва справка на уеб сайта на Единния информационен портал. По-голямата част от тях обаче са свързани с поставянето на втора игла на някоя от ваксините. Засилен остава интересът и към „зелените коридори“. 727 души са получили втора доза, а други 279 първа за последните 24 часа. До момента в областта са извършени 26485 имунизации, като при 9211 души имунизационният процес е напълно завършен.

Същевременно „зелените коридори“ остават отворени в Русе. През целия ден без предварително записване на час ваксини ще се поставят в два специализирани имунизационни кабинета. В Университетска болница „Медика“ имунизации ще се правят в изнесен пункт пред ДКЦ – 2 от 8.30 до 16.30 часа, а  в белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ от 7.30 до 16.00 часа. Навсякъде са осигурени достатъчни количества ваксини, като от Регионалната здравна инспекция и лечебните заведения са категорични, че няма да се стигне до върнати хора и ще могат да бъдат обслужени всички желаещи да се ваксинират. Всеки ще може да избира между иРНК и векторна ваксина. В Тубдиспансера ще прилагат препаратите на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, докато в „Медика“, освен тях, ще има възможност за имунизация и с „Модерна“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки.