Отново уникални ретро автомобили в Русе

167

На 18 юни Русе отново ще бъде домакин на Парада на ретро автомобили и мотоциклети. Събитието се организира от Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“, Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ и Община Русе. По традиция ретро парадът ще се проведе в Парка на младежта и ще представи над 80 атрактивни возила, собственост на българи и румънци.

Сборният пункт ще бъде в 9 ч. на кръговото кръстовище при Паметника Альоша, откъдето автомобилите и мотоциклетите ще бъдат насочени към мястото за паркиране. В 10 ч. на алея „Перистери“ в Парка на младежта ще бъде официалното откриване, където любителите на класическите возила ще могат да разгледат и да се снимат с уникалните автомобили.

Организаторите са подготвили богата съпътстваща програма. Ще има концерт на група „Hummer Dance“, а разнообразни забавления и изненади ще радват жителите и гостите на града от всички възрасти. Изкуството и ретро автомобилите ще бъдат обединени под формата на ателиета за деца, които ще преобразят и тролейбус на „Общински транспорт Русе“. Образователен център “Дворецът на децата” ще се погрижи за настроението на най-малките. Използвайки специални конструкторни пръчки и своето въображение, те ще имат възможност да изобретят различни превозни средства. Учениците от професионална гимназия по облекло „Недка И. Лазарова“ отново ще допринесат за атмосферата на събитието, като ще представят авторски облекла, вдъхновени от епохата на ретро автомобилите.

Всички участници в Парада ще могат да посетят Музея на транспорта, където от 13 ч. ще се проведе тематичен семинар с фокус върху историята и реставрацията на превозните средства. Участниците в семинара ще беседват по няколко теми:

•        „По стъпките на царските особи“ – с лектор Дарина Йорданова от Музей на транспорта – Русе;

•        „Възстановяване и модернизация на теснолинеен локомотив в Русе“ с лектор Цветелин Колев – мениджър на „Експрес Сервиз“ ООД, водеща българска компания за ремонт и производство на локомотиви;

•        „Ретро автомобилите във виртуалния свят – защо и как?“ – с лектор доц. Георги Христов от Русенския университет „Ангел Кънчев“;

•        „Класическите автомобили в модерния свят – устойчиво развитие“ – с лектор инж. Христо Бъчваров – основател и мениджър на компанията Modern Classics, която конвертира класически автомобили в модерни такива с електрическо задвижване.

Автомобилите и мотоциклетите, участващи в парада, ще се включат в конкурс за различни награди. Освен традиционните подаръци за всички, те ще се съревновават за четирите уникални награди, изработени специално за тях от русенски скулптор:

•        Награда на кмета на Община Русе

•        Награда на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“

•        Награда на Авто–мото клуб „РУСЧУКЪ“

•        Награда на публиката

Организаторите са предвидили и други награди, а победителите ще бъдат определени от жури, в което ще влязат експерти в областта на ретро автомобилите.

Парадът на ретро автомобили и мотоциклети в Русе се реализира с подкрепата на  „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, „Общински транспорт – Русе“ ЕАД, „Доминекс ПРО“ ЕООД, „Биофрог ЦЗ“ ЕООД, „ЕМЦ Дистрибюшън“ ЕООД, „ЕН ЕР ДЖИ СОФТ“ ЕООД, „Ауто хит“ ООД, Елина 97 ЕООД, „Вепа 1“ ООД, мебелна фабрика „Евродом“, „Балканцинк“ АД, „ВИТТЕ Аутомотив България“, „Товарни превози“ АД, „Дунавски драгажен флот“ АД, „Ис Комерс“ ЕООД, „Триано Русе“ ООД, „Екогалваник Русе“ ЕООД, „Просервиз Русе“ ЕООД, “Краси Автосервиз“ ЕООД, „Омония“ ООД, „Профимаркет“ АД, „Веко Ойл“ ЕООД. В реализацията на събитието участват и Академичен клуб “Четири колела“ към РУ „Ангел Кънчев“, ОП „Русе арт”, СЗ „КООРС”, ОП „Комунални дейности”, ОП „Паркстрой“, „Пътна полиция“ към ОДМВР – Русе.

За да се забавляваме заедно безопасно в Парка на младежта, организаторите отправят молба към русенци и гостите на града да бъдат търпеливи и внимателни, както и да спазват всички указания за безопасност, които ще им бъдат дадени от стюардите и организаторите на събитието.