От Русе стартира кампанията „Европа в моя регион“

145

Днес в Русе бе поставено началото на  комуникационната инициатива „Европа в моя регион“, която представя действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа. В тази връзка градът бе посетен от Агнес Монфре ръководител на ГД „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия за географски регион България, Хърватска, Словения.

„За нас е особено важно европейските политики да се водят не само между ръководствата на институциите, но да достигат реално до хората и особено до младите“, заяви Монфре.

Тя обсъди с кмета на Русе Пенчо Милков развитието на града и региона през последния програмен период.

„С екипа ми започнахме много нови проекти с директно финансиране от Европейската комисия, но бяхме натоварени и с отговорността да продължим започнатите европейски проекти от предшествениците ни“, заяви Милков. Той сподели, че промените в материалната среда са факт, но някои от проектите не са се отразили на доходите на хората, защото фирмите са избирани политически. Така Община Русе е натоварена да изплаща 4 млн. лв. финансови корекции по проектите, реализирани в предходния програмен период 2014-2020 г., като основна причина са незаконни методики за оценка на изпълнителите.

„Основен приоритет при управлението ни остава максималното отваряне на процедурите за възлагане на обществени поръчки, за да могат в тях да се включват възможно най-много участници и най-вече местните фирми“, каза Пенчо Милков.