ОУ „Ангел Кънчев“ откри нова Класна стая за креативни дигитални създатели

284

ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе откри своята нова Класна стая за креативни дигитални създатели. Това е едно от шестте русенски училища, които получават субсидиране по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

Класната стая разполага с две работни маси с по 8 места, като е закупено съответното оборудване, което да се ползва от възпитаниците на училището и техните учители. STEM философията поставя учениците в среда, където експериментът е водещ. В новата стая децата ще могат да се обучават интерактивно, като сами ще могат да си отговорят на въпроса „Защо са ми нужни тези знания и къде да ги прилагам?“. 

Децата от 3А клас направиха демонстрация на способностите на новата стая. Използвайки интерактивна дъска и компютри, те показаха по разчупен и креативен начин знанията си за теми от учебния план. Една от целите на обучението в класната стая е да получат дигитални компетентности.

Преподавателите на ОУ „Ангел Кънчев“ преминават специално обучение, за да могат да изготвят трансдисциплинарни уроци, които след това да бъдат в полза на учениците и за бъдещото им развитие. „Център за победители“ е името, което са й дали, за да им напомня как днес може да се направи едно по-силно утре.

„Технологизирането на училищните процеси допринесе за възстановяването на доброто име на училището и за привличане на много нови деца. Изключително съм доволен, че тази година то е приключило своя прием още на първо класиране, дори има още желаещи да се запишат“, каза заместник – кметът на Русе Енчо Енчев, който до неотдавна ръководеше ОУ „Ангел Кънчев“. Според него това е отличен пример за всички как едно малко училище може да успява.

На официалното откриване присъстваха още заместник-кметът Димитър Недев, заместник областният-управител д-р Стефка Караколева и директорът на РУО Росица Георгиева.

Oще пет училища от Русе получават финансиране по Националната програма “Изграждане на училищна STEM среда” – ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Васил Априлов“, ПГ по транспорт и ПГ по речно корабостроене и корабоплаване. Общо 546 училища са кандидатствали по програмата в национален мащаб.