Пантеонът ще светне в зелено в подкрепа на донорството и трансплантациите

94

Община Русе се включва в отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки. На 7 октомври /събота/ от 19 ч. сградата на Пантеона на възрожденците ще бъде осветена в зелено в знак на съпричастност.

Мотото на инициативата тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

Към днешна дата своя шанс за втори живот очакват 849 български граждани. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Извършени са 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

В глобален мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава значително осигурените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 година 39 хиляди човека са получили трансплантация, докато 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите. Това означава, че на всеки час приблизително пет нови пациента се добавят в списъка на тези, които се надяват на своя втори шанс. Средно 19 пациента на ден не успяват да дочакат своята трансплантация.

В знак на солидарност 19 български общини едновременно ще осветят фасадите на свои емблематични сгради или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията.

Инициативата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията.