Патриарх Неофит се срещна с кмета на Русе Пенчо Милков и отправи своята благословия към русенци

212

Двамата обсъдиха сътрудничеството между местната власт и БПЦ, и изографисването на храма “Всех Святих”, което ще бъде подпомогнато от Общината

          “Благословени да са всички русенци!” С тези думи Българският патриарх Неофит приветства кмета на Русе Пенчо Милков в сградата на Софийската света митрополия. Кметът бе поканен на среща от Негово светейшество, който е дълбоко свързан с Русенската епархия като митрополит в периода 2001-2013 г., до избирането му за патриарх. 

Двамата обсъдиха духовното и общественото развитие на Русе, както и сътрудничеството между местните органи на управление и Българската православна църква.

“Това е един от най-вълнуващите моменти през целия ми мандат като кмет”, сподели Пенчо Милков.

Той подчерта значението на съхраняването на българското културно и духовно наследство, което се преплита с богатата история на Русе, както и усилията на Църквата в подпомагането на младите хора, запазването на традициите и провеждането на социални и благотворителни инициативи.

Патриарх Неофит и кметът на Русе обсъдиха и изографисването на обновения русенски храм “Всех Святих”, което ще бъде подкрепено със средства от общинския бюджет, както и изграждането на църковен храм в гробищен парк “Басарбово”.

“Българската православна църква е готова да подпомогне реализацията на проекти и инициативи, насочени както към духовното развитие на русенци, така и в различни сфери на обществения живот”, каза патриархът, който изрази своята подкрепа за усилията на Община Русе в развитието на града и изпрати на русенци своите пожелания за здраве и благоденствие.

В срещата участие взеха и Русенският митрополит Наум, Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп – пръв викарий на Софийския митрополит, Теодор Атанасов, началник на кабинета на Българския патриарх, и Ангел Младенов – секретар на Софийската света митрополия.