Пациент на УМБАЛ „Канев“ получи безкръвно лечение при аневризма на коремната аорта

0
151
доц. Наделин Николов, Мария Собаджиева от Medtronic, д-р Петя Кашукеева и д-р Стоян Генадиев

След близо 4 месечна организация, пациент на 73-години получи най-съвременното лечение, което беше изцяло заплатено от НЗОК. Мъжът посети Университетска болница „Канев“ по повод иницицативата на лечебното заведение за безплатни скринингови прегледи, във връзка със Световния ден на тромбозата. Пациентът бе приет за допълнително диагностично уточняване в отделение “Съдова хирургия”, чийто началник  е д-р Георги Георгиев дм.

Какво представлява аневризмата на коремната аорта? Това е състояние, при което най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло се разширява и съществува реален шанс от спукване, а за съжаление най-често изходът е фатален.

Поради тази причина на пациентa беше поставена ендопротеза на коремната аорта (EVAR). Тази процедура се прави за първи път в УМБАЛ “Канев” и замества тежка и продължителна оперативна интервенция, която отнема месеци за възстановяване. Процедурата може да се направи само с местна упойка, но по желание на пациента да протече под обща анестезия. Анестезиолог беше д-р Даниела Арабаджиева, която заедно със специализанта по анестезиология и интензивно лечение д-р Петков осигуриха максимален конфорт на екипа воден от д-р Стоян Генадиев дм.

Д-р Стоян Генадиев: „За съжаление, към момента липсва скрининг на пациенти с коремна аортна аневризма, а регистърът е в процес на разработка. Заради това, инициативи като Световния ден на тромбозата дават възможност такива пациенти да бъдат диагностицирани навреме и съответно лекувани. Безкръвните методи за лечение на това заболяване  са рутинна практика в Централна и Зарадна Европа, и съм щастлив, че поставихме началото и в Университетска болница „Канев“. Надявам се, че достъпът на пациенти до тези скъпо струващи медицински изделия ще се улесни в бъдеще. Благодаря на екипа и на всички ангажирани в процеса!“

Асистенти на д-р Генадиев бяха д-р Петя Кашукеева и д-р Милен Томов. Като наблюдател от името на фирмата производител на ендопротезата присъства доц. Наделин Николов.

Пациентът беше изписан на трети следоперативен ден в отлично общо състояние.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here