Петата изложба „Миналото днес“ представя снимки на известни личности, посетили Русе

121

Петото издание на изложбата „Миналото днес“ беше открито днес на пл. „Свобода“. Експозицията се реализира по идея на Държавен архив – Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух” и фирма „Експрес Сервиз” ООД.

Тази година традиционната изложба с архивни фотоси представя интригуващи фотографии на известни лица от българската и световната история, чийто житейски път е бил свързан с Русе. Поредното издание на „Миналото днес“ е опит да се направи връзка между миналото и настоящето на Русе, като на широката общественост се представят интересни личности, посетили или работили в града ни.

На откриването присъстваха Златомира Стефанова – зам.-кмет на Община Русе и председател на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”, Толя Чорбаджиева – началник на отдел „Държавен архив” в Русе и Цветелин Колев – управител на „Експрес Сервиз”.

„За мен е много важно когато бизнесът е ангажиран с такива хубави инициативи. Изложбата е достъпна до всички русенци и гости на града ни, особено сега в активния туристически сезон. Когато разгледат фотосите, русенци могат да се почувстват горди и да се усетят още по-свързани с града си. Така идва и желанието да милееш за родното си място и да го пазиш”, каза Златомира Стефанова при откриването на изложбата.

Толя Чорбаджиева сподели, че тази година от Държавния архив са избрали да покажат още един аспект от европейския лик на Русе, а именно известните личности, посетили града ни. „Архитектурата на Русе беше обект на предишните издания на изложбата, а сега решихме да поставим акцента върху хората и това, което се е случвало в града ни”, подчерта началникът на отдел „Държавен архив”.

В изложбата „Миналото днес“ може да бъде видян запечатан момент от посещението на кубинския лидер Фидел Кастро в крайдунавския град, което някои русенци все още си спомнят. Архивните снимки показват още емблематични личности от спорта, театралното и музикалното изкуство, като Дмитрий Шостакович, Леон Даниел, Нешка Робева и Златните момичета. Едно от таблата представя исторически фотос на легендарния русенски градоначалник Кирил Старцев, който остава в историята на Русе с мащабното благоустрояване на града.

 „Благодарни сме за възможността да популяризираме и показваме тези архивни снимки, защото русенци трябва да знаят историята си. Тя е гордост за града ни“, каза Цветелин Колев – мениджър на „Експрес Сервиз“, с чиято финансова подкрепа се осъществява изложбата.

Текстът, придружаващ снимките, е двуезичен (на български и английски език), за да могат и чуждестранните гости на града да се запознаят както с акценти от биографията на експонираната личност, така и с интересната и богата история на Русе.

Таблата с интригуващите снимки са разположени в центъра на града до шадраваните срещу сградата на Общината и ще останат там до късна есен.