Пет нови триизмерни рисунки радват посетителите на русенския кей

182

Пет триизмерни рисунки вече са част от архитектурната среда на Кея в Русе. Творбите са резултат от петото издание на емблематичния за най-големия дунавски град 3D STREET ART.

През тази година темата е „Утопични светове“ и ще даде възможност на зрителите да се потопят в красивия свят на настоящето и бъдещето. Три от интерактивните триизмерни творби са на две равнини, а две са на една равнина. Във фестивала взеха участие петима художници. Специалните гости на събитието през тази година са Азис Елгард от Германия и Миливой Костич от Сърбия. Участие взеха и Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева.

Художникът Миливой Костич от Сърбия представя в Русе „Алиса в Утопия““, съчетавайки сюжет от популярния роман на Луис Карол със своята представа за прекрасното. Германецът от марокански произход Азис Елгард се вдъхнови за своята творба от русенския Паметника на свободата и създаде „Electro world“, проектирайки архитектурното творение в утопичен свят. Красотата на нощното небе пренесе в мечтана реалност Евгения Лефтерова с творбата си „Пълнолуние“.  Нейната сестра Невена Лефтерова пък пренася зрителя в илюзионния свят на Матрицата с творбата си „Холограма“.  Прекрасната детска емоция от въртележката стои в основата на творбата на Нина Ковачева „Лунапарк“.

За своят труд участниците в инициативата получиха и специални награди. За първа година паради епидемичната обстановка официална церемония по награждаване не беше предвидена.

3D STREET ART се реализира по инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ в партньорство с фирма „Оргахим“. Дружеството има специален кът, в който отправя предизвикателство към посетителите под формата на игра. Компанията над 120 години създава цветове и работи в сътрудничество с общината за преобразяване на градската среда в едно по-красиво и цветно място за всички нас. Партньор по проекта е и фирма „Строително оборудване“.

Провеждането и на събитието е съгласувано с РЗИ – Русе. Спазени са всички противоепидемични мерки и предписания. Организаторите призовават посетителите на изложбата да спазват дистанция, да носят маски при струпване на много хора и да ползват дезинфектанти.