Поляк спечели голямата награда в 19-ото издание на Международния конкурс за екслибрис на Русенската библиотека

71

Кшищоф Бак от Полша е големият победител в 19-ото издание на станалия традиция Международен конкурс за екслибрис на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Тази година темата на артистичната надпревара бе „EX LIBRIS – EX DILEMMA“. За поредна година конкурсът се организира под патронажа и с финансовата подкрепа на Министeрството на културата и с финансовата подкрепа на  Община Русе

В конкурса се включиха 204 участници от 29 държави, чиито творби бяха показани в изложба. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос – унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младият художник Роман Дарву се включва във форума за втори път. Той е роден през 2017 г. в Канада.

„Конкурсът поощрява креативността чрез ежегодно зададената тема, той е предизвикателство към фантазията и професионализма на творците, към тяхната свободна мисъл. Позитивен знак е нарастващият интерес на децата и младежите за участие в него“, обърна се към присъстващите заместник-кметът Магдалина Илиева. Тя благодари на директора на Библиотеката Теодора Евтимова и на целия екип на институцията за усилията, които влагат, за да се реализира това събитие.

Специалната награда от екипа на РБ „Любен Каравелов отиде при Сандро Чинелато от Италия за неговата творба „Семейство на кръстопът“. Раздадени бяха и награди от спонсори на проявата.

През 2023 г. темата на конкурса насочва към основната цел на инициативата – да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение. „EX LIBRIS – EX DILEMMA“ отправя предизвикателство към художниците да потърсят философската същност на многообразните дилеми на съвременния човек и да отправят своите послания. Идеята е създадените творби да докоснат зрителя, да провокират размисъл и прозрения.

Конкурсът е отворен за творци от всички националности, без ограничения, като участниците са разделени в три възрастови категории. Допускат се всички графични техники, които позволяват тиражиране. Творбите се оценяват от специално поканени международни експерти.