Продължава спадът на показателя 14-дневна заболяемост от COVID-19 в Област Русе

81

По-малко са новозаразените с COVID-19, но и по-малко са оздравелите през изминалата седмица отколкото през предходната. Това сочат обобщените данни на Регионалната здравна инспекция. За периода от 4 до 10 януари включително в област Русе са установени 198 нови случая на коронавирус, което е със 10 по-малко отколкото за седмицата между 28 декември и 3 януари, когато случаите бяха 208. Въпреки това по показател 14-дневна заболяемост регионът остава в т.нар. червена зона. Към вчерашна дата индикаторът показва 195.4 потвърдени случая на 100 000 души население, а през предходната седмица той беше 244.6. Независимо от спада на установените нови случаи в областта от Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички противоепидемични мерки.

Най-много излекувани през миналата седмица бяха отчетени на 5-и, когато за едно денонощие оздравелите бяха 126. Така за периода от 4 до 10 януари от COVID-19 бяха излекувани 375 души, което е със 173-ма по-малко отколкото през предходната седмица, когато броят на преболедувалите беше 548. Също така през изминалата седмица 22-ма човека с доказана коронавирусна инфекция починаха, което е с 1 повече отколкото през предходната. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 7524, като активните случаи са 642. Броят на излекуваните достигна 6484, а починалите станаха 399 на възраст между 27 и 91 години.

От месец март до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха отчетени на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 4 до 10 януари включително.

В рамките на няколко дена през изминалата седмица успешно приключи и ваксинацията на още 340 медици на първа линия в борбата с COVID-19 в Русенско. Така за момента получилите първата доза от ваксината на Phizer-BioNTech лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал от областта са общо 540 души.

От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона.