Русенските хорове „Св. Георги Победоносец“ и „Дунавски вълни“ с участие в Античния театър

212

На 19 юни в Пловдив детско-младежката формация на хор ,,Св. Георги Победоносец” при Общинския младежки дом  с диригент Мина Влайкова и пианист Божена Иванова и детски хор „Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова взеха участие в грандиозен концерт-спектакъл на сцената на Античния театър в Пловдив. Събитието е по повод откриването на Международния фестивал ,,Opera Open” и за него допринесе партньорството между ръководството на фестивала и Българския хоров съюз с проекта ,,Детският хор на България”, който е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Режисьор на концерта бе доц. Нина Найденова, директор на Пловдивската опера и на фестивала. Под палката на маестро Славил Димитров 450 талантливи певци от 14 представителни детско-младежки хора на България заедно с Пловдивската филхармония, отправиха заедно и индивидуално своите послания към човечеството за мир, разбирателство, уважение, любов към живота, природата, хората и създателя.

Хор ,,Св. Георги Победоносец” изпълни в индивидуалното представяне емблематичната песен на съвременния композитор Джон Рутър „Погледни светa/Look at the world“, a „Дунавски вълни“ се представи с изпълнение на Глория Део и „Mary Lyn Lightfoot/Мери Лин Лайтфуут“.

На 28 юни от 18.30 ч. в зала Европа на Доходното здание предстои годишният концерт на хор ,,Св. Георги Победоносец”, включващ произведения от концертите през творчески сезон септември – юни 2022 г. и традиционно изпращане на абитуриентите. През юли художественото ръководство на хора е в готовност за прослушване и приемане на нови хористи в ученическа възраст.