Русенски хористи участват в Националния форум ,,Детският хор на България”

115

Детско-младежкият хор „Св. Георги Победоносец” при Общински младежки дом Русе с диригент Мина Влайкова се завърна от първия етап на най-масовия проект за детска хорова музика ,,Детският хор на България”, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Преди заминаването си русенските участници бяха поздравени лично от кмета Пенчо Милков, който им подари знаме с герба на общината, което да развеят гордо на националния форум.

Това е второто издание на събитието, което се провежда по инициатива на Министерството на културата, Българския хоров съюз и Държавна опера Пловдив, с активното съдействие на общинските ръководства и институции на София, Пловдив, Русе, Хасково, Свиленград, Варна и Бургас.

В него се включиха близо 400 деца от 14 български детски хора, с национални и международни отличия. Под диригентството на маестро Славил Димитров и в съпровод на Младежка филхармония ,,София” при НМУ ,,Любомир Пипков” те възкресиха емблематични за много поколения песни от български композитори на сцената на Зала 1 на НДК в София и в Летния театър в Бургас.

На 19 юни от 20 ч. с концерт в Античния театър в Пловдив предстои втората част на проекта.

Финалният – трети концерт, е в рамките на ,,Opera Open” и е с послание за мир. Общите песни ще са от български композитори, а индивидуалните от различни части на света.

,,Детският хор на България” обединява, показва и стимулира творческия музикален потенциал на съвременните български деца.