Русе бе домакин на национална инициатива за скаути

117

През уикенда на русенския кей до Вития мост се проведе първата инициатива от проекта на Спелео клуб „Академик“ „Едно скаутско лято в Русе“. Проявата под наслов „Защо скаут?“ събра много гости от Русе, Варна, София и Свищов, както и членове на клубовете „Пещерен мечок“, „Владислав Варненчик“ и „Приста скаут“. Проектът се реализира с подкрепата на Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, и ще продължи с нови прояви през лятото.

Във форума участваха също главният скаут на Организацията на българските скаути Светослав Казаков, лидери от скаутски клубове, както и много деца от Русе и гости на града.

Те се запознаха със скаутската идея, специфичните дейности и организацията на скаутското движение в Русе и по света.

„Много сме радостни, защото успяхме да събудим интерес и да привлечем към нашето скаутско семейство нови деца. Всички подрастващи с приключенски дух са добре дошли при нас. Скаутството дава много на децата и възпитава в тях отговорност, любов и грижа към природата“, споделиха организаторите.

Главният скаут Светослав Казаков показа как се връзват специални възли и как се пали огън при екстремни условия. Децата се запознаха с алпийската и пещерната екипировки, опитаха скаутска лимонада, влязоха в палатка и редиха пъзел. Желаещите ходиха по слаклайн лента и научиха символни думи на скаутското движение.

За скаутите от Варна и техните домакини от Русе форумът премина в лагер над пещера „Орлова чука“. А две от децата дадоха своите скаутски обещания и получиха националните си връзки.