Русе отбеляза 147 години от гибелта на Ботев

123

С възпоменателна церемония пред мемориала на загиналите във войните за национално обединение, русенци почетоха паметта на Христо Ботев и всички знайни и незнайни герои, пожертвали живота си за независимостта на България.

 „В ден като днешния е нужно да се огледаме в живота и делото на Ботев и да преценим къде в нашите помисли са Родината, ближния, единението с другите българи. Великият революционер ни оставя важно послание за единство и обща цел, защото само чрез солидарност можем да изградим по-добра и силна общност. Нека неговата саможертва ни напомня, че нито една цена не е твърде висока за свободата и достойнството на нашия народ”, обърна се към присъстващите кметът Пенчо Милков.

Слово произнесоха още областният управител Анатоли Станев и председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев, а свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва. По традиция на място бе строен почетен караул от русенския гарнизон.

В края на церемонията под звуците на военни маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, русенци поднесоха венци и цветя и засвидетелстваха с едноминутно мълчание уважението си към подвига на загиналите.