Русе отбелязва Световния ден на фотографията с конкурс

187

В Световния ден на фотографията Фондация „Русе – град на свободния дух“, Булмаркет Груп ЕАД и Община Русе отправят предизвикателство към любителите на обектива чрез фотоконкурс на тема „Обичаме Русе“. Това е третото издание на инициативата, която има за цел да покаже красотата на град Русе. Идеята е да бъдат насърчени всички граждани, фотолюбители и професионални фотографи да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от най-големия дунавски град в България.

         През тази година организаторите включват нов раздел – „Бизнесът на Русе“. В него се очакват снимки от работния процес на всички сфери на бизнеса в Русе. Участниците ще бъдат класирани на база професионален опит в две категории:

         • Любители

         • Професионални фотографи

         Снимки могат да участват и в традиционните вече раздели „Аерофотография“, „Пейзажи“, „Събития и уловени моменти“. Повече информация за категориите в тези раздели можете да научите от пълния регламент на фотоконкурса.

         Участниците могат да се включат с фотографии, които представят значими сгради, паметници, панорами, забавни моменти от своята работа, интересни машини, с които работят, събития или просто приключения от град Русе. Необходимо е снимките да отговарят на зададената тема и да притежават естетическа стойност.

         Право на участие във фотоконкурса имат всички желаещи, любители и професионални фотографи, без ограничения във възрастта. Лица, ненавършили 18 години, могат да участват единствено след съгласието на техните родители или законни настойници.

         Всеки автор може да участва с максимум 5 снимки във всеки от обявените раздели. Снимките за фотоконкурса трябва да са не по-стари от 1 г. (да са направени през 2021 или 2022 г.). Те трябва да са в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и задължително да бъдат придружени от кратък текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката – до 500 знака. Големината на изображението трябва да бъде нe по-малко от 3000 и не по-голямо от 5000 пиксела по дългата страна. Нужно е резолюцията на изображенията да е не по-малка от 200 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 10MB. Необходимо е всеки да може да предостави изходен файл (снимка в оригинален размер).

         Регистрацията за участие и изпращането на снимки става на адрес rusefreespiritcity@gmail.com от 19 август до 20:00 ч. на 15 октомври.

         Фотографиите ще бъдат оценявани от жури, включващо представители на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Булмаркет Груп ЕАД, Община Русе и др. Критериите за оценка са: принадлежност към темата на конкурса, естетическо изпълнение, оригиналност, визуално въздействие.

         Фаворит на публиката също ще бъде избран чрез вот във Фейсбук страницата на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Гласуването може да бъде направено от 18 октомври до 23:59 часа на 28 октомври.

Наградите ще бъдат обявени и връчени на специална церемония при откриване на изложба, в която ще участват победителите, класирани от журито във всяка категория. Предвидени са и парични награди.

         Повече за Националния фотоконкурс „Обичаме Русе“ можете да намерите на фейсбук страницата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“: https://www.facebook.com/rusefreespiritcityfondacion, както и на уеб сайта https://free-spirit-city.eu/.