Русе отново ще покаже най-добрите ретро автомобили от България и Румъния

154

На 3 юни в Парка на младежта ще бъде открито 9-ото издание на „Парад на ретро автомобили Русе 2023“. Събитието се организира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“, и ще събере собственици на автомобили от България и Румъния.

Сборният пункт ще бъде от 9:30 ч. на кръговото кръстовище при Паметника Альоша, откъдето автомобилите и мотоциклетите ще бъдат насочени към мястото за паркиране. От 10 ч. на алея „Перистери“ ще бъде официалното откриване, където любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните превозни средства.

Организаторите са подготвили богата съпътстваща програма с изпълнения на Боби Големанов – вокал, Диан Максимов – китара и Евгени Марков – китара. Мажоретен състав „Екстрийм“ към Общинския младежки дом с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева и Детска вокална група „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова ще се грижат за емоциите в обновения крайдунавски парк. Благодарение на партньорството с „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, всички участници в „Парад на ретро автомобили Русе 2023“ ще имат възможност да посетят Музея на транспорта.

Изкуството и ретро автомобилите ще бъдат обединени отново чрез работилници за деца. Образователен център “Дворецът на децата” ще забавлява най-малките. Със специални конструктори и богато въображение те ще имат възможност да изобретят различни превозни средства.

Автомобилите и мотоциклетите, участващи в парада, ще се включат в надпревара за различни награди. Освен традиционните подаръци за всички, те ще се съревновават и за четири уникални награди, изработени специално за тях от русенски скулптор:

•        Награда на кмета на Община Русе

•        Награда на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“

•        Награда на Авто –мото клуб „РУСЧУКЪ“

•        Награда на публиката

Организаторите са предвидили и други награди, а победителите ще бъдат определени от жури, в което ще влязат експерти в областта на ретро автомобилите.

„Парадът на ретро автомобили и мотоциклети“ в Русе се реализира с подкрепата на фирмите Бадер България КД, Топлофикация Русе АД, Доминекс ПРО ЕООД, ЕН ЕР ДЖИ СОФТ ЕООД, Строително оборудване ЕООД, БДЖ – Пътнически превози ЕООД,  Дунавски драгажен флот АД, Ауто хит ООД, Веко Ойл ЕООД, Елина 97 ЕООД, мебелна фабрика Евродом, Балканцинк АД, ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД, Вепа 1 ООД, Товарни превози АД, Ис Комерс ЕООД, Профимаркет АД, Триано Русе ООД, Екогалваник Русе ЕООД, Ойрошпед АД, Нира Марк ЕООД, Краси Автосервиз ЕООД, Омония ООД. В реализацията на събитието участват и Академичен клуб „Четири колела“ към РУ „Ангел Кънчев“, ОП „Русе арт”, СЗ „КООРС”, ОП „Комунални дейности”, ОП „Паркстрой“, „Пътна полиция“ към ОДМВР – Русе.

Организаторите апелират към русенци и гостите на града да бъдат търпеливи и внимателни, както и да спазват всички указания за безопасност, които ще им бъдат дадени от стюардите и организаторите на събитието.