Русе ще отбележи 151 г. от гибелта на Левски с тържествена церемония

51

С тържествена церемония на 18 февруари ще бъдат отбелязани 151 г. от гибелта на Васил Левски в Русе. Събитието се организира съвместно от Община Русе и Областна администрация и ще се състои пред паметника на героя в Парка на възрожденците.

Поклонението ще започне в 11:30 ч. с маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев. Почетният караул на Военно формирование 32420 ще бъде строен в памет на Апостола на свободата, като в церемонията ще се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Слова ще произнесат кметът на община Русе Пенчо Милков и областният управител на Русе Данаил Ковачев.

Заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен ще бъдe отслуженa от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В края на церемонията присъстващите ще имат възможност да поднесат цветя пред паметника на Апостола. Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на имейл pr@mayor-ruse.bg.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.

Припомняме, че датата за отбелязване на трагичното събитие бе променена през 2023 г. след единодушно гласуване на Обществения съвет по култура. Членовете на съвета решиха паметната годишнина да се отбелязва на 18 февруари, както бе възприето в други български градове, включително и в родния на Васил Левски – Карлово.

 Разминаването се дължи на разликата в броенето на дните при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.