Самозапалили се въглища на румънска баржа е причината за задимяването и неприятните миризми в града

102

Товар от въглища на румънска баржа, които от високите температури през последните дни са се самозапалили, е причината за неприятните миризми и задимяването на територията на Русе. По информация от румънска страна са предприети действия по гасене на пожара, което е причинило и наличието на сериозно задимяване.

За ситуацията са уведомени директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова и областният управител Анатоли Станев, проведени са разговори и с директора на РПСБЗН-Русе и директора на ОД на МВР-Русе.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков е провел разговор с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който се е ангажирал да комуникира със своя румънски колега за предприемане на действия по бързото овладяване на ситуацията. Милков е настоял още плавателното средство да бъде изтеглено на безопасно разстояние.

Очаква се пожарът на баржата да бъде загасен в най-кратки срокове и наличните въглища да бъде разтоварени.

От автоматична измервателна станция „Възраждане“ са отчетени завишения на средноденонощната концентрация на ФПЧ10 през изминалите дни. Гражданите могат да се информират за състоянието на въздуха на официалния сайт на РИОСВ-Русе.                                  

До пълното потушаване на пожара е възможно и през днешния ден да се усещат неприятни миризми поради очаквано леко усилване на вятъра.