Седмица на информираност за митохондриалните заболявания

71

Община Русе ще се включи в информационната кампания по случай международната седмица на информираност за митохондриалните заболявания. Тя се провежда от 18 до 24 септември и в края ѝ по традиция се провежда международната инициатива Light Up for Mito, която включва осветяване в цял свят на различни обекти (сгради, паметници, забележителности и други) в зелен цвят.

На 23 септември (събота) сградата на Пантеона ще бъде осветена в зелено в знак на съпричастност.

Инициативата се осъществява от Национално сдружение на пациентите с митохондриални заболявания. Te са втората по честота на срещане тежка генетична диагноза. Митохондриите в нашите клетки осигуряват 90% от енергията, която е необходима на хората за живот и поради това неправилното им функциониране често предизвиква нарушена функция на множество органи, като симптомите могат да се проявят на всяка възраст.

Съвременната медицина свързва митохондриалната дисфункция не само с митохондриалните заболявания, но и много други, доста по-добре познати и разпространени болести като диабет, аутизъм, Паркинсон и т.н. Пробивът в лечението на митохондриалните заболявания ще бъде ключ за решаване и на други сериозни проблеми.