След спешна среща с фирмата за дезинсекция: Пенчо Милков изиска да се пръска срещу комари сутрин и вечер през следващите два дни в Русе

100

Във връзка с увеличената популация на комари на територията на Русе ще бъде извършена допълнителна ударна дезинсекция сутрин и вечер през следващите два дни – 21 и 22 юни. Третиранията ще започнат в 4:00 ч. сутринта и вечерта в 20:30 ч., като за целта ще бъдат използвани всички налични специализирани автомобили. Това стана ясно на свиканата от кмета Пенчо Милков спешна среща с Георги Георгиев – управител на фирмата изпълнител по договора за дезинсекция „САНСИ“ ООД. На нея присъстваха и директорът на дирекция „Екология и транспорт“ проф. Любомир Владимиров и началникът на отдел „Екология“ Радостина Вуцова.

Управителят на „САНСИ“ ООД обясни пред кмета, че трудностите с овладяването на популацията на комарите са свързани най-вече с липсата на средства за ларвицидно третиране, които не бяха отпуснати от държавата през тази година. Според Георги Георгиев следващата седмица предстои подписване на такъв договор, но призна, че тези действия са закъснели. По думите му интензивните валежи през последните седмици, както и ниското ново на р. Дунав, също са оказали своето влияние.

 По повод появилите се съмнения относно качеството на използвания препарат Пенчо Милков настоя за строг контрол относно веществата, които се използват при третирането, както и тяхната консистенция. В тази връзка в ранните часове на утрешния ден, за да инспектира процеса на пълнене на резервоарите, както и самото третиране, на сборния пункт, който се намира на ул. „Св. Димитър Басарбовски“ №40, ще присъства и кметът на Община Русе.

Припомняме, че местната администрация е изпратила и официално писмо до Община Гюргево за синхронизиране на обработките срещу комари.