Спектакъл „Вълни“ и празнични илюминации за празника на ВМС в Русе

173

Общината ремонтира подхода към Паметника на моряка, институциите се обединяват за укрепването му

         По случай 143-годишнината от основаването си Българските военноморски сили по традиция отбелязаха своя празник в Русе.

         На официалната церемония кметът Пенчо Милков отличи трима военнослужещи за тяхната всеотдайна дейност, професионализъм и постигнатите високи резултати в изпълнението на служебните задължения, а областният управител Анатоли Станев им връчи почетни грамоти.

         С плакет „Русе“ и парична премия от Община Русе бяха удостоени майор Янислав Михайлов – старши експерт в канцеларията на командира на Военноморските сили, мичман Радослав Коновски – флагмански старшина на в.ф. 52290 и мичман Стефан Стефанов – флагмански старшина на Военноморските сили.

         „Силата ви като колектив надхвърля всеки индивидуален подвиг. Достойна е мисията на моряците да защитават интересите на България в морските пространства, да бранят морския ни суверенитет и все така безусловно да опитват да обединят нацията ни във време, в което това изглежда толкова трудно“, поздрави ги кметът Пенчо Милков.

         Пред  медиите контраадмирал Кирил Михайлов благодари на Община Русе за облагородяването на зоната около Паметника на моряка, което завърши наскоро. Подменени бяха плочниците около него, изградени бяха нови стъпала от естествен камък, разположиха се пейки. Пред медиите командирът на ВМС подчерта, че със съвместните усилия на МВР и Община Русе ще се работи и за укрепването на монумента.

          По традиция официалните лица отдадоха чест на основателя на Дунавската флотилия Александър Е. Конкевич пред паметната му плоча на Флотската кула в Русе. По-късно церемонията се пренесе и на единствения по рода си в България Паметник на моряка.

         От 20 часа пред сградата на Доходното здание представителният духов оркестър на Военноморските сили зарадва русенци със спектакъла „Вълни“, в края на който небето беше озарено от празнични илюминации. Празничната заря по случай 143-годишнината от създаването на Българския военноморски сили тази вечер бе дарение от управителя на „Рубишипс“ ООД Роберт Радославов, който е възпитаник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ гр. Варна.